× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

У Вінниці показали, як планують реконструювати площу перед Будинком офіцерів. ГРАФІКА, ВІДЕО

Сьогодні, 1 липня Агенція просторового розвитку в Архіклубі презентували переможців конкурсу проектів на реконструкцію простору між Будинком офіцерів та Будинком побуту “Ювілейний” на Замості та розповіли, що там зміниться.

Прикметно, що презентація відбулася саме в День архітектора. Тож перед презентацією очільник Агенції просторового розвитку Олександр Коротких запропонував ще й привітати вінницьких архітекторів. Цю почесну місію доручили головному архітектору Вінниччини Леоніду Гужві, який вручив грамоти від Облдержадміністрації місцевим архітекторам.

За тим перейшли до, власне, презентації проектів переможців. Нагадаємо, що в рамках конкурсу з 24 заявок, надісланих на конкурс, до фіналу дійшли три команди. Це команда з Одеси, які в якості прикладів продемонстрували свої власні проекти перетворень парків та публічних просторів в Одесі, Вінниці та Росії, київська команда ландшафтної архітектури Коцюби спільно зі студією Shovk, яка займалася розробкою проектів реконструкції Контрактової площі в столиці, а також технопарком Unit City в Києві. Третьою командою стали харків’яни під назвою “Міські реформи”. Усі ці команди вважаються переможцями конкурсу та отримають по 100 тисяч гривень призових.

Зрештою, Олександр Коротких розповів, який проект визнали кращим:

– Журі радилися близько шести годин, важливим було те, щоб всі члени журі (представники різних міст та країн, – ред.) досягли консенсусу в цьому питанні. Перемогу ж здобув проект київської команди: на думку журі, в цій пропозиції найбільш професійно вирішені всі тонкощі цього простору, – сказав Коротких.

За його словами, проект передбачає великій простір можливостей для організації різних форм активностей на цій площі: для театральних постановок, проведення виставок, кінопоказів, концертів, ярмарків та навіть облаштування ковзанки. Також перевагою стала необтяженість конструкцій, які пропонується створити на площі.

 

“Важливий елемент – використання перших поверхів будівель навколо. Наприклад, ідеться про транзитний прохід через Будинок офіцерів. Таким чином там виходить таке велике патіо”.

Окрім того проект передбачає створення окремої рекреаційної зони, засадженої зеленню, позаяк багато учасників вказували на малу кількість затінених і не перегрітих просторів на цьому місці. Також в окремій зоні запропоновано створити скейт-парк і взагалі “тусовочної” зони для молоді.

Колись майдан Перемоги проектувався як площа — місце об’єднання мешканців району Замостя, його центр, серце. Зараз від площі лишилася тільки назва. Так, вона приймає близько 20 тисяч людей на день, проте ці люди пробігають повз. Територія є транзитом.

Планування площі

Весь майдан Перемоги включно з територіями за перехрестям об’єднуємо цілісним мостінням. МІж будинками Офіцерів та Побуту буде чітко окреслене коло площі, а всередині неї — невеликий затишний зелений “острів”. На площу запускаємо дві рушійні сили: озеленення та активну зону.

Для дітей є майданчик біля літака, для підлітків — свій альтернативний простір із скейтпарком та освітленням-злітною смугою, для відвідувачів концертів в Будинку Офіцерів — комфортні зони очікування, для малих компаній та пари закоханих — потаємний острів на площі, для проактивних мешканців — площа та павільйон для проведення подій, а для туристів — інфопоінт з кафе.

Зустрінемось на площі

Важливо створити умови для ефективної взаємодії мешканців та стейкхолдерів території та сформувати відчуття приналежності до території. Саме тоді ідентичність витримає випробування часом та не лишиться на папері.

Тож пов’язуємо площу й будинки Побуту та Офіцерів в єдину інтегровану систему: батьки, що лишили дітей на заняття в Будинку Офіцерів, зможуть відпочити в кафе та павільйоні, учасники театральних та хореографічних студій — виступити на міні-сцені біля зелених острівців. На першому поверсі Будинку Побуту буде розташований Fablab, де минуле поєднається із сучасним: інноваційна майстерня буде співпрацювати із майстрами, що давно вже працюють в “Ювілейному” часівниками, чоботарями тощо. Ось, наприклад, два із можливих сценаріїв: створення макетів для павільйону та скейтів молодим та старшим поколінням разом.

З сайту архітектурної агенції Kotsiuba

Окрему дискусію викликало питання доцільності облаштування там павільйону для громадських активностей. Одне із завдань такого павільйону – “подрібнити” простір, але не багатоповерхівкою, а порівняно невеликим об’єктом, спорудженим з дерева, скла та металу. За задумом, це місце може використовуватися для виставок або інших громадських активностей для замостянців. Тим не менше, саме питання павільйону викликало найбільші дискусії, для яких організували навіть окреме обговорення.

Розташування павільйону

Павільйон буде поблизу будинку побуту “Ювілейний” вздовж вулиці Замостянської.

Як вирішували, де саме його розташувати?

  1. Там, де помітно з усіх основних шляхів до простору, і там, де не заважає сприймати площу.
  2. Там, де багато людей, і там, де не перешкоджає пішоходам.
  3. Там, де вирішує проблеми площі.

Павільйон буде поблизу будинку побуту “Ювілейний” вздовж вулиці Замостянської. Саме так прибираємо частину шумового навантаження з боку вулиці Замостянської та створюємо затишне подвір’я між “Ювілейним” та павільйоном. Це розширює функціональність павільйону та відкриває можливість трансформації просторів.

Також архітектори зазначили, що презентований проект не передбачає ремонтів фасадів навколишніх будинків. За словами Коротких, наразі тривають перемовини з власниками навколишніх будівель щодо реконструкції фасадів.

Окрім того вже наприкінці презентації присутнім продемонстрували відео презентацію проекта-переможця. на ній можна побачити, як може виглядати реконструйована площа вже в готовому вигляді:

Озеленення

В принципах озеленення також дотримуємося концепції об’єднання. Всі дороги (у нашому випадку дерева) ведуть до площі.

Демонтуємо огорожу з обох боків від Будинку офіцерів і “випускаємо” каштани з внутрішнього двору на площу. Клени з вул. Замостянської направляємо до території проектування і туди ж продовжуємо липи з вул. Винниченка.

На острівці висаджуємо більш “дикі” рослини, щоби мешканці могли  взаємодіяти зі справжньою природою прямо посеред міста. Такі ж рослини садимо на площі зі сторони перехрестя. Вони будуть забирати частину шуму від дороги, додадуть затінку та зроблять вид з бульвару Коцюбинського на фасад Будинку Офіцерів більш цікавим.

На території щодня проходить близько 20 тис. людей, тож газон швидко стоптується. Задля стійкості рослин частково піднімаємо зелені зони біля місць активного транзиту.

Доступність

Ганок перед Будинком Побуту піднімаємо на рівень входу, що дасть можливість відкрити фасади і зробити вуличні кафе-тераси. Зі сторони вул. Замостянської “зрізаємо” кут ганку, що заважає руху пішоходів, та влаштовуємо пандус. Сходи частково перетворюємо на амфітеатр з місцями для сидіння та деревами.

В павільйоні не буде сходів, порогів, перепадів при вході та всередині приміщення.

По контуру майдану робимо велодоріжку, а зупинку Nextbike переносимо на сторону вул. Замостянської біля павільйону.

Як зазначив Коротких, на думку журі всі представлені проекти – ліквідні та мають високий професійний рівень. “Важливо, що результату досягнуто – обрано переможця. Адже часто у Вінниці оголошуються архітектурні конкурси, які не завершуються або не знаходять переможця – як це було у випадку конкурсу на реконструкцію площі Стуса біля “Книжки”, – відзначив архітектор.

Виставка проектів-переможців триватиме в приміщенні Архіклубу ще протягом тижня, стільки ж триватиме і обговорення поміж архітекторами.

Фото Марини Сербінович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТИ, ЯКІ НЕ ПЕРЕМОГЛИ

Автор: Андрій Качор

Головний редактор Vежі

Поділитись публікацією
Вгору