Пора глінтвейну: у перший день зими у Вінниці розпочався фестиваль гарячого вина. ФОТОРЕПОРТАЖ

Перший день зими та перші відчутні морози Вінниця вирішила відзначити особливо символічно: у Центральному парку розпочався дводенний “Глінтвейн фест”.

Розташування фестивалю – звичне для вінничан і вже майже класичне для таких подій: на площі навколо водограю за ніч виросло з десяток акуратних “смачних” будиночків, звідки й частували всіх охочих. На фестивалі вінничан тішитимуть напоями та наїдками переважно гості з інших міст: вони прибули на запрошення організаторів та відзначили високий рівень організації заходу.  

Найширший асортимент глінтвейнів і оригінальних глечиках запропонували кияни. Очі розбігались від малинового, грейпфрутового, смородинового, імбирно-обліпихового, класичного. В доповнення пропонувались і наливки: цитринівка, лимонно-імбирна, медовуха, вишня в коньяку. А для діток і непитущих є альтернатива – смачний чай на вибір. Ми скуштували грейпфрутовий глінтвейн на білому вині – дуже достойно. Ціни: глінтвейн – 60 грн, чай – 40 грн.

 Доволі цікавою нам здалася ятка з незвичними видами сиру. Як виявилось, це переможці Cheese Awards Day (українського крафтового фестивалю сиру) – домашнє невелике господарство “Добрий пастор” з Дніпра. Дніпряни пропонують як козячий, так і коров’ячий сири різного віку та способу обробки.

Суб’єктивно: найцікавішим нам здався козячий сир-кулька з італійськими спеціями (власник ферми радить кидати його в суп та бульйон). Ціни: 50 грн за коров’ячий та 80 грн за козячий (за 100 г).

Найекстравагантнішим учасником “Глінтвейн-фесту” був козак Тихий (хоча сам він себе називає Палієм). У нього можна було придбати куліш (за 50 грн), узвар (за 20 грн) та бульйон з півника  (за 40 грн). Козарлюга, до речі, теж прибув з Дніпра. Каже, що далі Кропивницького ще не їздив і дуже приємно вражений Вінницею.

Та найбільше людей цього дня зібрала ятка киян “Spark” завдяки харизматичному господарю Віталію. Який же фестиваль вина без смачного доповнення? Вони запропонували вінничанам найбільше різноманіття страв: грильовані м’ясо й овочі, запечене м’ясо на грилі у фользі, ковбаски, сири та 4 різних види глінтвейну на домашньому вині (класичний, на білому вині, смородиновий та вишневий) і ще, як сказав власник, у наявності є “щастя, здоровля та гарний настрій”.

Ціни: за 100г шашлику просять 60 грн, за овочі 35 грн, за глінтвейн 60 грн.

Фестиваль триватиме ще сьогодні до 22:00 та завтра, 2 грудня з 10-ої по 22 годину.

Фото Ольги Мірошниченко

Автор: Катерина Томчук

Поділитись публікацією
Вгору