× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

На Вінниччині почали демонтувати цукрові заводи через надлишок виробництва

У Вінниці зросла гуртова ціна на цукор. Хоча, в роздріб на ринках, ще можна купити солодкий продукт за старою ціною за кілограм. Згодом, кажуть продавці, зросте і вона, однак сподіваються, що не суттєво і не надовго.

– Ще в суботу ми купували мішок цукру по 520 гривень, а сьогодні нам привезли уже по 535, –  каже продавець Олена з ринку «Привокзальний».

– Причина здорожчання гуртової ціни проста: почався сезон ягід, причому цього року полуниця достигла разом з черешнею, люди починають займатись консервуванням, – пояснює власник круп’яно-цукрової палатки на ринку «Привокзальний» Вадим.

– Ми ще ціну не піднімали і суттєво піднімати не будемо, так  само продаємо по 13 гривень за кілограм. Пік підвищення ціни на цукор, зазвичай, буває тоді, коли достигають вишні. Вони кислі і на їхню переробку і консервацію потрібно багато цукру. Великого здорожчання цукру в цьому сезоні, думаю, не буде, максимум на гривню.

Нам самим не вигідно піднімати суттєво ціну. Бо тоді люди підуть за цукром не до нас, а у супермаркети. Ми і так ледве мішок продаємо за тиждень. В сезон – буває мішок в день. Але це тиждень-два, і маємо на кожному мішку, “аж” 10-15 гривень. А чи будуть ціну накручувати гуртовики – невідомо. Очікувати можна всього. Одного разу, за кілька хвилин ціна на мішок цукру виросла з 600 гривень до півтори тисячі – додає власник ятки.

 

Європейцям нашого цукру багато не потрібно

Сьогодні в Україні солодкого продукту надлишок. Головна проблема – куди його подіти.

– Вітчизняні заводи виробили за цей сезон 2 мільйони 200 тисяч тонн цукру, а потреби держави, згідно квоти Кабміну  – трохи більше півтора мільйона тонн. 700 тисяч тон потрібно кудись подіти, – розповідає голова ради Асоціації «Вінницяцукор» Микола Власюк.

– ЄС нам дозволив продавати у себе без мита лише 20 тисяч тон. Для нас це капля в морі. Можна почути нарікання, що якість нашого цукру не дуже висока, тому Євросоюз його не хоче брати і вже, навіть, “Кока-Кола” в Україні відмовилась його купувати. Але це неправда: наш цукор повністю відповідає стандартам ЄС, а “Кока-Кола” в Україні виробляється на вітчизняному цукрі найвищої категорії. Раніше значні об’єми українського цукру поглинав російський ринок, але сьогодні він втрачений.

На думку Миколи Власюка, українські виробники солодкого продукту могли би реалізовувати його надлишок частково і в нас, але зменшивши ціну. Таким чином цукровари певним чином компенсували би витрати на виробництво. Однак Кабмін минулого року заборонив заводам продавати цукор за ціною, нижчою 11 гривень за кілограм. І в разі порушення на підприємство чекає штраф у розмірі 200%. Таке державне регулювання, вважає голова ради обласної асоціації «Вінницяцукор» лише шкодить.

– Ціну на солодкий продукт, має регулювати  ринок, – зауважує Микола Власюк. – І Вінниччина, яку колись називали “цукровим Донбасом України”, здатна сама виробити стільки цукру, що може повністю забезпечити потреби усієї держави. Проте сьогодні в Україні стільки цукрових заводів, що вони виробляють солодкого продукту значно більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання.

Лише на Вінниччині нині працює 7 цукроварень, але через неможливість вижити в сучасних умовах їх ріжуть. Зараз завершується демонтаж Капустянського цукрозаводу, на черзі Соколівський. Простежується тенденція до повного винищення цукрозаводів області, – каже Микола Власюк, – так щоб залишилось лише два – Гайсинський і Крижопільский….

Азія і Африка як перспективний ринок для цукрової галузі України

Восени минулого року ЄС скасував квоти на виробництво цукру для держав – своїх членів. Це ще більше ускладнило просування на цей ринок українського солодкого продукту. Митні ставки ЄС для нашого цукру нині «зашкалюють» і продавати його там вітчизняним виробникам не вигідно. Щоб підтримати свою галузь цукроваріння, Україна зверталась до керівництва ЄС з проханням підвищити квоти у 15 разів, але почула відмову.

– В ЄС нам рентабельно поставляти до 200 000 тон продукту. Ми вважаємо, що це досить прийнятна кількість. Бо щоб експортувати цукор на вигідних умовах, в імпорт техніки, витратні матеріали та обладнання потрібно вкласти понад 115 000 000 доларів. У перерахунку це – 222,4 тисячі тонн продукту. Але ЄС квоти Україні не підвищив, – розповідає керівник аналітичного відділу Національної асоціації цукровиків України (НАЦУ) «Укрцукор» Руслана Бутило. – Тому український солодкий продукт нині експортується, головним чином, до Азії та Африки де умови для його реалізації сприятливіші. А в цілому минулого року було експортовано рекордну за весь час незалежності України, кількість цукру: майже 770 тисяч тонн. Експорт зріс майже в 10 разів, – каже Руслана Бутило.

 

Новий закон звільнить цукроварів від тиску держави

Щодо регулювання діяльності цукрової галузі державою, то її втручання блокує розвиток цукроваріння і реалізації солодкого продукту, не сприяє сталому функціонуванню галузі на ринкових принципах, вважають в НАЦУ «Укрцукор».  Тому спільно зі Всеукраїнською Аграрною Радою, Національна асоціація цукровиків України розробила проект закону «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру». Зокрема, це діючий закон від 1999 року «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру». Він, за словами Руслани Бутило, не забезпечує сьогодні максимально ефективне регулювання виробництва і реалізації цукру в Україні. Прийняття Верховною Радою України нового закону розробленого цукроварами і аграріями сприятиме, на їхню думку, оздоровленню економічного клімату в галузі.

Автор: Сергій Стриж

Поділитись публікацією
Вгору