× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

На «Ukraine Kraft» у Вінниці представили кропивницький «Хреннессі» і найсмердючіший в Італії сир. ФОТО

Сьогодні, 1 лютого, у Вінниці стартувала триденна виставка крафтової продукції  «Ukraine Kraft». На ній представили неймовірну кількість сирів з коров’ячого, козячого та овечого молока, а також «справжнє» малинове вино, різноманітні настоянки та солодощі.

Заходячи на виставку в Експоцентр торгово-промислової палати, перше, що відчуваєш – специфічний і не дуже приємний запах сиру. Та за кілька хвилин до нього звикаєш, адже увага одразу перемикається на зовнішній вигляд продукції.

Шість яток – безліч видів: тверді та м’які, з пліснявою та зі спеціями, настояні на вині та бузиновому соку, ніжні з коров’ячого молока та більш яскраві з козячого… Виробники дають їх куштувати, тож обрати щось на свій смак зможе кожен. Смаки сирів дуже достойні, а ціни – прийнятні.  

Варто зазначили, що на «Ukraine Kraft» анонсували продукцію від близько 25 представників середнього та малого бізнесу зі всієї України: сири, вина, в’ялене м’ясо, мед, чай, кава, пиво, настоянки… Втім, як зазначив організатор Олег Безсмертний, приїхати змогли не всі. А деякі виробники, як наприклад львівські майстри, які виготовляють вишиванки, запізнилися на відкриття, тож приїдуть трохи згодом.  

На відкритті ми застали близько десяти виробників з Вінниці, Одеси, Кропивницького, Києва, Волині та Хмельниччини.

Переважна кількість з них привезли сири, але є кілька яток з вином, медовухою та настоянками, одна – з карамеллю «як із дитинства» і ще одна – де можна скуштувати шашлик зі свинини або яловичини (50 гривень за 100 грамів), хачапурі з сиром, слойки з м’ясом і пампушки.

Перші, з кого відкривається виставка, це переможці «Cheese Awards Day» (українського крафтового фестивалю сиру) – господарство «Добрий пастор» з Дніпра, які були на першому у Вінниці фестивалі глінтвейну.  Тільки цього разу вони представили значно більшу кількість сирів.

З новинок, наприклад, є сир «Корівка лагідна», який за смаком дуже схожий на «Брі», але на відміну від нього виготовляється не з м’якого, а з напівтвердого сиру. А також сири «Лагідна перлина», витримані у дубових бочках від двох до шести місяців. Один з них зріє у соку чорної бузини, інший – у ягодах.

– Раніше чорною бузиною дуже багато лікували хвороб. В Італії сир витримують у вині, а ми ж в Україні, то чому б не зробити у бузині, якщо вона така корисна, – поділився господар.

За сири з коров’ячого молока тут просять 500 гривень за кілограм, з козячого більше – від 800 до 1500 гривень за кілограм.

Не менший асортимент сирів представили й одесити.

Віталій Степаніченко, наприклад, пропонує витриманий «Чедер» з козячого молока з чорнилом каракатиці (45 гривень за 100 грамів). Є ще дуже цікаві м’які молоді сири з коров’ячого молока: «Брі» з білою пліснявою і «Ванасе» у золі (50 гривень за 100 грамів). А також кульки домашнього сиру у спеціях з овочами, які можна намазувати на хліб (35-40 гривень за штуку).   

Що цікаво, всі охочі можуть безкоштовно спробувати кожен окремий товар перш ніж його купити. Ігор Яворський з Бердичева, який представив на виставці тверді сири з козячого і коров’ячого молока, взагалі нічого не радить покупцям, а одразу дає куштувати.

– Потрібно пробувати, бо в кожного сиру свій смак. Я вам його на словах не передам, – каже чоловік.

Ми скуштували декілька сирів, і усі вони були дуже приємними на смак. «Чедер» з коров’ячого молока, наприклад, дуже ніжний, а сир з козячого, виготовлений за рецептурою «Таледжо» – з дуже стійким специфічним післясмаком. Останній сир Ігор Яворський тримає у закритому лотку, адже з його слів це «один із найбільш смердючих сирів у Італії», і в цьому немає жодних підстав сумніватися.

Словами цей запах і смак передати й справді дуже важко, тому приходьте – куштуйте. Сир, відверто, на любителя і є найдорожчим з представлених – до 800 гривень за кілограм. Ціна інших починається від 600 гривень за кілограм.

Єдиний, у кого можна придбати сир з овечого молока, – Олександр Блажевич з села Чабанівка Кам’янець-Подільського району. Витримані від 9 до 18 місяців тверді сири він продає по 68 гривень за 100 грамів, а бринзу тримісячної витримки – по 39 гривень за 100 грамів.

Втім, не сиром єдиним. У Вінниці «Ukraine Kraft» можна придбати й алкогольні напої.

Нашу увагу привернула ятка з малиновим вином від вінничан, які цьогоріч вперше представили свою продукцію на загал. А точніше – невелика посудина з водою, що стояла на їхньому прилавку, і на дно якої помістили чарку з червоним вином. Юрій Григор’єв розповів, що таким чином вони демонструють «справжність» напою, адже вино не має розчинитися.

За пляшку напівсолодкого, сухого та напівсухого малинового вина тут просять 120 гривень. Також дають дегустувати і закушувати сиром.

Значно більший вибір міцних напоїв виявився у В’ячеслава, який завітав на виставку з Кропивницького. За 150-250 гривень у нього можна придбати різноманітні наливки і настоянки: варенуху, спотикач, тернівку і навіть «Хреннессі». Зі слів чоловіка, у складі напоїв – лише самогон і натуральні фрукти.

Із солодощів на виставці була лише «Звенигородська карамель» з Черкаської області та кримсько-татарські солодощі.

Єгор Кухарський розповів, що виготовляє цукерки вже близько 10 років і має асортимент із 20 варіантів смаків: барбарис, дюшес, полуниця з вершками, горіх, вишня, ананас, банан, диня… Усі – по 84 гривні за кілограм.

– Це цукерки, які трішки нагадують колишні «Сніжок», – розповів Єгор Кухарський. – Вся карамель біленька, без фарбників та консервантів. Ми використовуємо лише натуральні ароматизатори та фруктову есенцію, тож такі солодощі безпечні для дітей.

Поряд можна придбати лоток пахлави (35 гривень) та чак-чаку (50 гривень). Продавці розповіли, що ці солодощі виготовляють їхні друзі кримські татари, які у 2014 році вимушено переїхати до Києва.

Також на «Ukraine Kraft» у Вінниці можна придбати гречаний мед (100 гривень за кілограм), лляну олію (120 гривень за півлітра), натуральні йогурт (35 гривень) і кефір (25 гривень) від «єдиної у Західній Україні органічної сироварні “Старий Порець”».

А з напоїв, окрім алкогольних, продають чай (15 гривень), какао (20 гривень) і навіть білу каву (35 гривень).

Всеукраїнська виставка-ярмарок «Ukraine Kraft» триватиме три дні, з 1 по 3 лютого, в Експоцентрі Вінницької торгово-промислової палати (вулиця Соборна, 68). Тож скуштувати крафтову продукцію від виробників зі всієї України можна щодня – з 10:00 до 19:00.

Фото Ольги Мірошниченко

Автор: Катерина Дядюк

Поділитись публікацією
Вгору