× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

На дахах і з пивними діжками: огляд літніх майданчиків Поділля. ФОТО

Ось і настало літо – час відпусток та відпочинку на свіжому повітрі. У Вінниці містяни все частіше шукають для цього нагоди та можливості.

Навряд чи всі мають змогу виїхати з міста прямо зараз. Саме тому для тих, хто поки залишається у Вінниці – ми знайшли найбільш оригінальні ресторани, кафе, кальяни-бари та інші заклади з літніми майданчиками, де можна відпочити на свіжому повітрі.

Нагадаємо також, що минулого разу VежА публікувала огляд літніх терас у самому центрі міста, в Центральному міському парку та на ділянці вулиці Пирогова, а ще – у мікрорайні «Вишенька». Цього разу у рамках продовження циклу матеріалів – ми обійшли мікрорайон «Поділля».

В першу чергу звертали увагу на те, наскільки просторим є майданчик, чи дозволено там палити та яка атмосфера панує загалом. Також дізнавалися про специфіку закладу та чи підходить він для візитів із дітьми й відповідно – чи є у ньому дитяча кімната.

Читайте також: Поїсти на свіжому повітрі: огляд літніх майданчиків центру Вінниці. ФОТО/ГРАФІКА

Літні майданчики вінницьких закладів: Центральний парк та вулиця Пирогова. ОГЛЯД

Літні тераси на Вишеньці: огляд вінницьких відкритих майданчиків. ФОТО


«Johnny Raw»

Адреса: вулиця Зодчих, 2 (2-й поверх ТЦ «Поділля City»). Контакти: 073-054-04-14
Графік: 11:00-24:00 (майданчик до 23:00)
Майданчик: на 85 місць

Wi-Fi працює

Заклад позиціонується як ідеальний для сімейного відпочинку та для відвідування невеличкими компаніями. Кухня – переважно європейська, є окремі страви японської та італійської.

Літній майданчик облаштовано доволі креативно та затишно: окрім класичних меблів – стільців та лавок – тут можна посидіти у кріслі-мішку або ж навіть у гамаку чи на гойдалці. Загальний стиль майданчику – доволі мінімалістичний, проте затишку додають живі квіти та деревця, а також – окремі відкриті зони та гармонійно підібране вечірнє освітлення.

Від несприятливих погодних умов відвідувачів захищає дах, скляний парканчик навколо тераси та за потреби – теплі ковдри. До речі, у «Johnny Raw» вперше бачимо рукомийник прямісінько біля входу на майданчик.

Дитяча кімната у закладі відсутня, проте вона є у приміщенні ТЦ «Поділля City». Також для дітей у «Johnny Raw» облаштовано дошку, на якій малеча може помалювати крейдою.

На майданчику заборонено паління: для цього є окремо відведена зона. Кальянів у закладі немає. Музика – фонова зарубіжна або альтернативний рок – тут зазвичай лунає з власної підбірки. Зазначимо також, що у «Johnny Raw» гості можуть пограти безкоштовно у 10 видів настільних ігор. Загалом атмосфера закладу – розмірена та приємна.

Що стосується кухні, то у «Johnny Raw» кажуть, що тут у кожній категорії страв додають певної оригінальності. Наприклад, тут можна скуштувати з десяток видів піци – починаючи від класичних та завершуючи піцою із курячими рулетиками.

Також популярні страви з Wok-меню (приготування у глибокій пательні, завдяки чому зберігаються усі корисні властивості продуктів): курятина, овочі, морепродукти. У «Johnny Raw» – оригінальний підхід і до приготування салатів. Наприклад, тут є салат із курячими рулетиками, фаршированні горгондзолою; салат із телячим стейком; салат з яблуками, сиром Брі та ще низка інших.

Також у меню «Johnny Raw» – гарніри, бургери, роли, супи, десерти власного виробництва та ціла низка безалкогольних напоїв та коктейлів.

Ціни на основні страви: піца (діаметром 30 сантиметрів) – 86-232 гривні, салати – 59-154 гривні, страви з Wok-меню (в середньому 200 грамів) – 71-154 гривні, десерти – 20-55 гривень. Лимонади із сиропами власного виробництва – 35-40 гривень (350 мл). Пиво (пляшкове, розливне; світле, безалкогольне) – 27-65 гривень.


Ресторан «Pasta e Vino»

Адреса: вулиця Зодчих, 12. Контакти: 050-33-33-843
Графік: 6:00-2:00 (майданчик працює до 23:00)
Майданчик: на 75 місць

Wi-Fi працює

Заклад позиціонується як престижний ресторан пасти і вина та ідеальний для відпочинку сімейного та романтичного, а також – для ділових зустрічей.

Дитяча кімната у закладі є, навіть дві: для малечі віком від 3 років та для відвідувачів до 15-річного віку. Кімнати красиво облаштовано меблями, книгами, декоративними елементами, також є розмальовки, іграшки, на полицях – живі рослини. Вартість відвідування кімнати 35 гривень (безліміт) (тільки за присутності батьків у закладі).

Літній майданчик облаштовано плетеними кріслами із подушками та столами зі скляними поверхнями. Від негоди захищено дахом, а ввечері гостям пропонуються пледи. Розмежування для курців та тих, хто не палить – немає. Кальянів у закладі немає. Музика – власна підбірка зарубіжного лаунжу. Загалом атмосфера закладу – затишна.

Адміністрація закладу зазначає, що «Pasta e Vino» є першим у Вінниці імпортером вина із французького регіону Бордо. Для цього представники ресторану особисто відвідували найвідоміші шато та обрали для вінницьких поціновувачів цього напою 16 видів кращого французького вина. Вартість пляшки (750 мл) становить від 350 до 900 гривень.

Та окрім того, для гурманів є окрема колекція вин, що зберігається у спеціально побудованому погребі. Досвідчений сомельє допоможе гостю обрати з понад 16 сортів вина класу «преміум». Щоправда, за пляшку цього напою доведеться викласти від 1 500 гривень.

Що стосується пасти, то у «Pasta e Vino» її є кілька видів, проте усі готуються виключно з твердих сортів пшениці та безпосередньо в ресторані. У «Pasta e Vino» можна скуштувати страви зі шпинатного тіста: пасти з білими грибами, з цукіні, з чері або шпинатні равіолі з рікотою. Ці страви коштують від 99 до 148 гривень.

Окрім того, можна обрати пасти на основі тіста з чорнилами каракатиці: з кальмаром та з фореллю. У цій категорії ціни варіюються від 168 до 209 гривень за порцію.

Втім, готують тут й піцу – на тонкому коржі та виключно з італійських продуктів. Окремо є дитяче меню – курячий бульйон, нагетси, салати, спагетті, крем-супи тощо.

Також є сезонне меню: полуничне та спаржеве. Наприклад, серед страв, до яких додається полуниця або соус на її основі – равіолі з рікотою, філе індички на пюре із селери, філе тунця, брускети, крем-суп тощо. Натомість, зі спаржею можна спробувати філе морської форелі, крем-суп, салат з креветками та грецькими горіхами, стейк із молодого бичка із грибним соусом тощо.

Зазначимо також, що оскільки ресторан позиціонується як такий, що спеціалізується на вині та пасті – пиво у меню не внесене принципово. Втім гості-пивомани все ж можуть скуштувати світле або темне пиво, яке подають оригінально – у замороженому бокалі.

Ціни на основні страви: піца (діаметром 30 сантиметрів) – 152 гривні, круасани – 20 гривень, сніданки (6:00-12:00) – 79-89 гривень. «Спаржеве меню» – 69-248 гривень, «полуничне меню» – 69-299 гривень. Страви з дитячого меню – 48-119 гривень. Алкогольні коктейлі – 89-119 гривень, авторські (20 видів) – 30-35 гривень. Пиво (пляшкове; світле, темне, нефільтроване) – 45-78 гривень.


Бар «Карабас»

Адреса: вулиця Зодчих, 16. Контакти: (0432) 50-74-24, 067-988-98-84
Графік: 11:00-24:00 (майданчик працює до 23:00)
Майданчик: на 84 місця

Wi-Fi працює

Заклад позиціонується як бар із великим вибором пива та страв до нього. Ідеально підходить для відпочинку компаній різного формату.

Літній майданчик цього року було оновлено: зокрема терасу облаштували дерев’яно-металевими столами та стільчиками, встановили парасольки та обгородили парканом, який прикрашено квітами. Дитячої кімнати у закладі немає.

Розмежування майданчику на зони для курців та тих, хто не палить – немає. Кальянів у закладі немає. Музика тут зазвичай лунає з власної підбірки – здебільшого це лаунж та рок-н-ролл. До речі, у «Карабасі» постійно влаштовують тематичні фестивалі: саме зараз триває «Одеський дворик» з відповідною музикою та відповідно вдягнутим персоналом. Загалом атмосфера закладу – дружня та невимушена.

У «Карабасі» відвідувачам пропонують одразу 14 сортів пива. Окрім класичного, тут можна спробувати й живе від Львівської міні-пивоварні: світле, темне, пшеничне або безалкогольне.

З пивом можна скуштувати креветки – океанічні, тигрові, різних видів приготування та подачі; раків, рибу, крильця, морські салати та авторські холодні закуски.

Також до пива можна замовити «сети» для великих компаній: свинячу рульку в пивному маринаді (1,5 кілограми) за 350 гривень, телячу рульку в пивному маринаді (2 кілограми) за 490 гривень, фірмові ребра з димком (800 грамів) за 350 гривень або коропа з тушкованими овочами у білому соусі (600 грамів) за 169 гривень.

Також у «Карабасі» пропонують кілька страв з гриль-меню: стейки свинячі та курячі (65 та 75 гривень за 100 грамів відповідно), ковбаски (45 гривень за 100 грамів).

Ціни на основні страви: салати – 49-131 гривня, рибка до пива – 56-115 гривень, креветки та раки – 50 та 60 гривень відповідно (100 грамів), крильця – 115 гривень. Десерти – від 30 гривень. Пиво (пляшкове, розливне; світле, темне, нефільтроване, безалкогольне) – 35-70 гривень, настоянки власного виробництва (22 види) – 18 гривень за 50 мл. Лимонади – 40 гривень. Щодня до 15:00 діє знижка 20% на все меню.


Кафе «Canape»

Адреса: вулиця Зодчих, 18. Контакти: 096-693-43-63
Графік: 9:00-23:00
Майданчик: на 35 місць

Wi-Fi працює

Заклад позиціонується як сімейний ресторан із французькою кухнею та підходить для відпочинку родиною та для невеличких компаній.

Літній майданчик – облаштовано столиками із охайними скатертинами, стільчиками та трішки – квітами. Від сонця, дощу та вітру майданчик захищено дахом, склом та шторами. Також за потреби гостям тут пропонують теплі ковдри. Ввечері, окрім звичайного освітлення на столиках запалюють свічки.

На майданчику палити можна всюли, кальянів у закладі немає. Музика у «Canape» – переважно французький шансон з власної підбірки або зарубіжна естрада. Двічі на місяць, по п’ятницях, у закладі грає жива музика.

Оскільки ресторан сімейний, то й дитяча кімната у закладі є: вона облаштована меблями, подушками, іграшками, розмальовками. Вартість відвідування: перша година – безкоштовно, далі – безлімітне перебування за 30 гривень. Також для діток у закладі по вихідним влаштовуються платні майстер-класи. Зазначимо, що вихователька у вихідні працює з 12-ї до 22-ї години, а у будні – з 14:00. Окремо є дитяче меню, в якому є різноманітні пюре та салатики (22-65 гривень).

Що стосується кухні загалом, то у закладі кажуть що це – французький прованс. Зокрема у «Canape» можна скуштувати не тільки лапки «німфи» (у Франції так називають жаб), але й мідії, каракатиць, равликів (вирощені на Вінниччині), супи та салати з морепродуктами (в тому числі з восьминігом). Серед напоїв у закладі популярні вино, алкогольні та безалкогольні коктейлі, авторські лимонади та чай.

Ціни на основні страви: салати – 77-102 гривні, стейки – 90-142 гривні, супи – 55-105 гривень, лапки «німфи» – 120 гривень, креветки – 120 гривень, каракатиця – 140 гривень. «Пивні тарілки» – 144-228 гривень. Сніданки – 45-85 гривень, круасани (власна випічка) – 25-70 гривень.

Пиво (пляшкове, розливне; світле, темне, безалкогольне) – 35-60 гривень. Вино (100 грамів) – 45-52 гривні, пляшка – 337-660 гривень, коктейлі – 90-130 гривень. Авторські лимонади – 60 гривень, безалкогольні коктейлі – 45-50 гривень, чаї (500 мл) – 65 гривень. Щодня з 12:00 до 15:00 діє знижка 20% на все меню.


Траторія «Terra Mare»

Адреса: вулиця Зодчих, 34. Контакти: 093-377-47-33
Графік: 11:00-23:00
Майданчик: на 74 місця

Wi-Fi працює

Terra Mare позиціонується як сімейний ресторан з італійською, японською та українською кухнями. Загалом по місту є три мережеві заклади: по вулиці Коцюбинського, 76-а, Зодчих, 34 та Келецька, 61-а. Ми раніше відвідали піцерію по Келецькій (огляд майданчиків мікрорайону «Вишенька»), а нині – по вулиці Зодчих.Обидва заклади відрізняються між собою тільки літніми терасами.

Майданчик, що прикрашено квітами у підвісних кашпо – поділено на дві окремі зони: 50 місць – для курців (локація під тентовим накриттям) та ще 24 – для тих, хто не палить (локація під парасольками). Кальянів у закладі немає. За потреби у Terra Mare гостям запропонують теплі ковдри. Дитячої кімнати тут немає.

Що стосується музичного супроводу, то у Terra Mare грає власна підбірка зарубіжної популярної музики, а на спеціальному екрані – транслюються кліпи.

У закладі пишаються майстерністю приготування різноманітних страв італійською кухні: зокрема тут можна скуштувати понад 20 видів піци, що приготована за класичними італійськими рецептами (на пишному чи тонкому коржі).

Окрім страв, котрі тут можна скуштувати протягом усього року, в Terra Mare є спеціально розроблене до літа меню, де у кожній страві є ті чи інші морепродукти. Наприклад, тут можна спробувати піцу з тунцем, морським окунем, мідіями або ж з лососем.

Серед гарячих страв літнього меню – паста із кальмарами, тигровими креветками, мідіями та сиром; овочі з кальмарами по-тайськи; мідії з беконом та овочами у пиві; лосось із селеро-фенхелевим пюре тощо. Також у Terra Mare працює служба доставки.

Ціни на страви літнього меню з морепродуктами: піца (діаметром 25 та 35 сантиметрів відповідно) – 92-125 та 168-239 гривень, салати – 129-162 гривні, холодні закуски – 141-169 гривень, гарячі страви – 108-177 гривень. Ціни на інші страви: піца – 230-270 гривень, суші – від 31 гривні, набори суші (вагою у 1 кілограм) – 579 гривень, десерти – від 32 гривень. Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, нефільтроване, безалкгольне) – 25-56 гривень.


Ресторан «Кактус»

Адреса: вулиця Пирогова, 151-а. Контакти: (0432) 53-67-21, 097-007-11-07
Графік: 11:00-23:00
Майданчик: на місць

Wi-Fi на літньому майданчику не працює

Заклад позиціонується як ресторан мексиканської та європейської кухонь для відпочинку великими компаніями. Географічно «Кактус» не належить до мікрорайону «Поділля», втім є найближчим саме до нього.

Отже, що стосується літнього майданчика у прямому розумінні цього слова – він є, проте невеличкий – на 16 осіб. Проте перевагою закладу є 8 альтанок, що здатні вмістити по стільки ж гостей щонайменше, а максимум – 20 чоловік.

Альтанки розміщено по території дещо хаотично: декілька – перед будівлею ресторану, а інші – на березі озера. Також біля води є окремий столик для закоханих, захищений парасолькою. За потреби гостям тут пропонують теплі ковдри.

Дитяча кімната у закладі відсутня, проте для малечі встановлено одну «гірку» та дві маленькі гойдалки. Розмежування майданчику та альтанок на зони для курців та тих, хто не палить – немає. Кальянів у закладі немає. До недоліків «Кактусу» можна віднести його близькість до автомийки та загалом те, що більшість елементів альтанок та ігрового майданчику – виглядають застарілими та такими, що потребують ремонту чи заміни.

На жаль, поспілкуватись із адміністрацією закладу щодо кухні – нам не вдалося. Втім відомо, що саме в «Кактусі» часто влаштовуються бенкети та корпоративи.

Ціни на основні страви: лимонади – 50 гривень за літр, морси – 72 гривні, кава та чай – від 20 гривень. Пиво (пляшкове, розливне; світле, темне, нефільтроване, безалкогольне) – 28-65 гривень. Ланчі (12:00-15:00) – 60 гривень.


Бар «BÜRO»

Адреса: вулиця Оводова, 62. Контакти: немає
Графік: 14:00-2:00
Майданчик: на 28 місць

Wi-Fi працює

Заклад позиціонується як ідеальний для відпочинку молодіжних компаній різного. BÜRO навряд чи можна географічно віднести до мікрорайону «Поділля», втім не розповісти про нього ми не могли.

Одразу зауважимо, що кухня у «BÜRO» відсутня взагалі, проте у закладі дозволено приносити їжу із собою, якщо гість зобов’язується не надто смітити. Водночас, адміністрація «BÜRO» міркує над тим, щоб все ж облаштувати власну кухню.

Літній майданчик, який фактично оновлено цього року повністю – відкрито поруч із основною будівлею, яку традиційно щоліта й до осені зачиняють (але туалет всередині приміщення доступний).

Терасу облаштовано зручними лавками із м’якими подушками та низькими дерев’яними столами, окремо є стійка з барними стільцями та власне бар. За потреби гостям ввечері тут пропонують теплі ковдри. Також на майданчику влаштоване вечірнє освітлення та підсвітка бару. Окремо відзначимо наявність столу та інвентарю для гри у пінг-понг, що є доволі популярною (та безкоштовною) забавкою серед гостей.

Зазвичай у закладі грає власна підбірка зарубіжної музики: джаз, хіп-хоп, електро та інших стилів. Періодично у «BÜRO» виступає діджей. Зауважимо, що після 22:00 вмикають лаунж, а гучність музики понижують, щоб не порушувати громадський порядок.

Втім, що стосується візиту до закладу з дітьми – це не надто зручно, оскільки дитячої кімнати, якихось десертів абощо – у «BÜRO» немає. Розмежування майданчику на зони для курців та тих, хто не палить – немає.

Особливістю «BÜRO» є, звісно, його алкогольна карта. Наприклад, тут можна скуштувати смачний сидр – яблучний або вишневий, або обрати з-понад десятка коктейлів – класичних, проте трохи змінених, відтак фактично – унікальних. Також серед гостей закладу популярні ром, віскі, оригінальні лікери та пиво.

Що стосується останнього, то сортів його всього два (світле та темне), але обидва – крафтові: «Varvar» та «Black Soil». Кальянів у закладі немає, проте адміністрація вже міркує над тим, щоб все ж внести їх у меню.

Що стосується алкогольних коктейлів, то усі вони, як вже зазначалося – класичні, проте дещо змінені. Наприклад, тут можна скуштувати «Aperol Julep» з ромом та м’ятою, ожиновий Bramble Cocktail з лікером та горілкою, приготований на основі бразильської горілки Caiparanha тощо. Безалкогольних коктейлів – всього три: «Мохіто», «Санрайз» та Elder tonic.

Ціни на основні страви: алкогольні коктейлі – 80-110 гривень, віскі та лікери – від 50 гривень за 40 грамів, ром – 50-200 гривень за 40 грамів, сидр – 35 гривень. Пиво (розливне; світле, темне) – 35-45 гривень. Безалкгольні коктейлі – 50 гривень.

Фото Ольги Мірошниченко

Автор: Юлія Плахтій

Журналіст

Поділитись публікацією
Вгору