× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

Кавові напої, які можуть вас здивувати у Вінниці. ОГЛЯД

Історія професійного приготування кави налічує більше 500 років. За цей час, за даними Sciencedirect, обсяг споживання кави досяг більше 2,2 млрд чашок на добу.

Здебільшого це кавова “класика”: еспресо, американо, лате та капучино, які можна знайти в кожному районі Вінниці. Проте кавове різноманіття нашого міста може вас здивувати.  До вашої уваги вінницькі кавові напої, які розкривають цей напій з нової сторони.

Цей матеріал має виключно просвітницький характер. Список місць, де можна купити той чи інший кавовий напій не є вичерпним, а смак кави є індивідуальним для кожної людини. Проте кожен із заявлених напоїв вартий того, аби його скуштувати.

     

«Асорті»

Чого тільки не додають в каву…

«Асорті» – це не сорт кавових зерен чи конкретного напою. Це ціла група напоїв з найрізноманітнішими інгредієнтами, які можна назвати “лайтовими”: морозивом чи вершками, згущеним молоком, соком чи іншими смачними та солодкими інгрідієнтами. Саме тому починати знайомство з незвичними кавовими напоями варто саме з “асорті” – до таких напоїв можна ставитися і як до кави, і як до десертів.

Адже після додавання навіть одного додаткового інгредієнту до еспресо смак кави «розмивається». Що вже казати про кавові напої «асорті», де 3 і більше інгредієнтів, і де кава відходить на другий план. Ця група кавових напоїв є наразі найбільш популярним пунктом з цього списку у кав’ярнях, хоча й може мати різні назви.

Кава “Ірландський крем”: еспресо, молоко, збиті вершки, морозиво та бейліс.

 

Особливої уваги, на думку автора,  заслуговують напої “асорті” з кав’ярні «Віденська кава» та у «Bigman Coffee». У них ми скуштували “Ірландський крем” (“Віденська кава”) та “Снікерс” («Bigman Coffee»).

 

Кавовий напій “Снікерс”: еспресо, молоко, лід, збиті вершки, горіхи, топінги.

Де і за скільки: «Віденська кава» (від 50 грн), «Bigman Coffee» (від 33 грн)

Каскара

Кава чи чай?

Досі мучить питання: каскара – це чай чи кавовий напій? З однієї сторони, готується цей напій на ягодах кавового дерева, має кислинку (яка дуже нагадує кислинку від арабіки, але ще більш яскраву) та має запах кави.

З іншого боку, і вигляд заварки, і колір напою є характерними для чаю. Процес приготування також є унікальним за своєю видовищністю є ближчим до кавової «альтернативи», адже готують каскару в сифоні.

Де і за скільки: «ЧорнаКішкаБілийКіт» (40 грн), «TURMAN Coffee House» (50 грн), «Black in Cup» ( від 20 грн)

Мазагран

 Кава «з кислинкою»  

В цьому списку мазагран – кава, що може збадьорити краще за всі інші напої. У нашому місті мазагран готують на основі еспресо та лимонного соку, хоча існують різні варіації цього напою. Відповідно кава має вельми міцний кавово-лимонний смак.

На відміну від інших представників цього списку, може бути зроблений кавовим майстром навіть за відсутності в офіційному меню. Просто попросіть додати до подвійної порції еспресо лимонного соку – і найпростіша версія мазаграну готова!

Де і за скільки: «KIKOFI» (29 грн)

 

Кава по-східному

Кориця, гвоздика, аніс, бадьян, кардамон, перець… і кава

Готується ця кава в турці або джезві на піску і має фантастичну властивість: переносити в часі та просторі. Відчуваєш себе східним вельможою епохи султанів ще поки кава готується.

Кава по-східному, також відома як кава по-турецьки, вважається найдавнішим способом приготування кави. За легендою, вона бере свій початок з Ефіопії, а саме з регіону «каффа». Смаком кави, приготованої на піску, можна здивувати кожного, адже усі поєднання розкриваються у ній найкраще, а округлості тіла напою можна позаздрити – розповів нам бренд-шеф бариста Сергій Сущук.

Після першого ковтка всі складові поступово розкриваються, проте кава залишається домінуючою складовою. Також кавові майстри радять зачекати хвилину між приготуванням та смакуванням кави по-східному.

Де і за скільки: «Камін» (від 45 грн), «Georgian Factory» (від 35 грн)

Кероб

«Так то ж взагалі не кава!»

Кероб – не кавовий напій, проте за своїми властивостями може майже повністю замінити каву. Кероб асоціюється у нас  з загадковим всесвітом Гаррі Поттера. Можливо тому, що робиться він на основі плодів такого ж загадкового ріжкового дерева, можливо тому, що смак цього напою варіюється для кожного від огидного до прекрасного, прямо як і в льодяників Берті Ботс «на будь-який смак».

На що схожий кероб? За властивостями напій близький до кави (тонізує, містить антиоксиданти, не містить сахарози). А за смаком кероб здалеку нагадує какао, проте не викликає звикання і не впливає на тиск, а природний солодкий смак робить його доступним і для діабетиків.

Горіховий смак, чомусь схожий на мигдальне молоко. Дуже м’який, нагадує молочні чаї – улуни. Поєднання дуже дивне – не сказати «приємне», але й не сказати «неприємне» – розповіла нам Ольга, відвідувачка однієї з кав’ярень, яка вперше спробувала кероб. 

Де і за скільки: «Black in Cup» (25 грн), «ЧорнаКішкаБілийКіт» (30 грн), «TURMAN Coffee House» (30 грн), «Georgian Factory» (40 грн), «KIKOFI» (від 25 грн), Весна (35 грн)

Сирний капучино

Кава, до якої треба готуватись морально

Напевно, найгустіша та найситніша кава, яку нам довелось куштувати. Цей напій вас здивує своїм смаком та сирним післясмаком, що може не сподобатися любителям солодощів. Попри назву “капучино”, сирний вид у Вінниці готується з вершками, а не з молоком.

Окрім цього, до цього напою додають великий шматок вершкового сиру, що робить її смак трохи солонуватим та відхиляє смак кави на другий план. Кава виходить досить густою, а сирно-кавовий присмак ще досить довго залишається на язиці.

Де і за скільки: TURMAN Coffee House» (40 грн)

Cold Brew

“Тобі відкрити пляшечку холодної кави?”

Cold Brew – кава, яку готують найдовше у нашомі місті, а можливо, і в світі. Все тому, що готують її в процесі танення льоду –  розтала вода повільно пропускається через каву. Способи приготування цього напою в нашому місті різняться, а тому й готується він від 2 годин і до майже доби.

Ми пили Cold Brew, приготований зі швидкістю “одна крапля в секунду”. Тобто приготування одного горнятка кави тривало близько 8 годин. Але чекати стільки часу не треба – зазвичай Cold Brew продають вже екстрактованим.

Cold Brew – завжди холодна кава, яка може зберігатися досить довгий час. Її  часто можна зустріти вже розлитою у скляні пляшки – доволі зручно для того, аби взяти десь далеко з собою. При цьому смак кави не є надто міцним.

Де і за скільки: «Black in Cup» (від 35 грн), TURMAN Coffee House» (від 40 грн), «ЧорнаКішкаБілийКіт» (від 40 грн)

«Альтернатива»

Вибір професіоналів

«Альтернативна» кава – напій, головний акцент в якій припадає на спосіб приготування, а не інгредієнти – така кава готується без участі кавової машини. До альтернативних способів приготування кави відносяться, зокрема, Калита, Пуровер, Кемекс, Сифон та Аеропрес. Велика помилка при замовленні «альтернативи» – просто очікувати каву за столиком, адже можна пропустити процес приготування.

Взяти хоча б каву, приготовану у калиті: повільні, виважені рухи баристи, яка готує каву. Кава повільно розмішується та пропускається через паперовий фільтр. На виході – кава з тонкими нотками смаком, яку люблять поціновувачі кавових напоїв.

Тому для альтернативи зазвичай використовують найкращі кавові зерна, які можуть розкритись по-новому. Навряд чи приготування альтернативи сподобається тим, хто поспішає на роботу, адже на приготування філіжанки кави альтернативним способом бариста потрібно затратити від 3 до 10 хвилин.

Як розповів Vежі Олександр Коваль, шеф-бариста однієї з вінницьких кав’ярень, історія кави налічує одразу декілька етапів. Зокрема, перша кавова хвиля – це час корпорацій «Якобз» і «Нескафе». Друга – це формат «To Go» – швидко приготована кава в зручному паперовому стакані, яку можна випити дорогою на роботу.

Третя хвиля – відношення до приготування кави, як до мистецтва і науки одночасно. Тут головні, смакові і ароматичні якості зерна, точність їх передачі. В третій кавовій хвилі, пиття кави прирівнюють до пиття вина, коли ти насолоджуєшся напоєм, відчуваєш його ароматичні та смакові якості – розповів Vежі Олександр Коваль.

Саме тому, як зазначають фахівці, “альтернатива” довго п‘ється – на відміну від звичайної філіжанки, яка через декілька хвилин втрачає всі свої ароматичні та смакові якості. Альтернатива ж навпаки, по мірі охолодження стає тільки кращою, більше розкривається смаковий профіль приготовленого зерна, з кожним ковтком повертаючись іншим боком, як кубик-рубик».

Де і за скільки: «Black in Cup» (від 35 грн), «TURMAN Coffee House» (від 35 грн), «ЧорнаКішкаБілийКіт» (від 30 грн), «KIKOFI» (від 40 грн)

Фото Ольги Мірошниченко

Читайте також:

Гід для кавоманів: де у центрі Вінниці найкраща «кава з собою». ФОТО, ВІДЕО

Кава на Поділлі: де в престижному районі Вінниці знайти питну каву з собою. ОГЛЯД

Вінницька кав’ярня облаштувала шафу з власними горнятками відвідувачів

 

 

 

Автор: В'ячеслав Луцков

Поділитись публікацією
Вгору