Іменні ложки та шашлик під cніговою “шубою”: що продають та чим пригощають на вінницькому Новорічному ярмарку. ОГЛЯД

Попри сніжну погоду в місті Вінниці, продавці на новорічному ярмарку, що на Європейській площі –  усі до останнього, – готові стояти не тільки до 20 вечора, а й довше – якщо буде потрібно. Усе для того, щоб вінничани могли придбати подарунки близьким та друзям до новорічних свят. 

Ярмарок, що офіційно був відкритий 17 грудня, діятиме ще до середини січня – щоденно із 12:00 до 20:00.

Хуртовина у Вінниці, звісно, змусила декого з мешканців міста сидіти удома, втім ті, хто наважився вийти на вулицю – має можливість придбати на Новорічному ярмарку сувеніри, подарунки та одяг, привезений саме до свят у наше місто також і з інших областей країни.


Подарунки, сувеніри та хенд-мейд

Наприклад, пані Галина пропонує своїм покупцям безліч дерев’яних виробів – сувенірів, прикрас, іграшок та кухонного приладдя. Жінка каже, що погода сьогодні трохи підводить, але люди активно купують не лише подарунки, а й практичні речі.

 

Зокрема у Галини найпопулярніший товар – кухонні дошки, які різьблені написами та розмальовані (від 30 до гривень), лопатки для перегортання їжі на пательні, ложки (від 10 і до 45 гривень), а також – серветниці у вигляді будиночків (по 30 гривень). Окремої уваги вартують масажери, які також можуть бути чудовим подарунком (від 70 гривень).

До речі, дизайн деяких дошок – авторства продавчині Галини: жінка оздоблює звичайні предмети елементами декупажу та розмальовує їх. Вони коштують в середньому 50-80 гривень.

А ось із оригінальних подарунків на цій ятці – іграшка «Півники», яка відома ще з дитинства, а ще – вирізьблені з дерева ялинки. Серед прикрас можна тут обрати буси – також дерев’яні – від 15 до 60 гривень.


Наступну ятку можна назвати теплою – тут можна обрати вовняні подаруночки: від шкарпеток до ковдр.

  • У нас все тепле і красиве, а купують люди усе, – каже продавчиня Марійка. – Старшим людям наприклад беруть капці (220 гривень). А ще популярні рукавиці із малюночками (120 гривень) та шкарпетки (по 100 гривен).

Та окремої уваги вартують кожушки, які розраховані не тільки на дорослих, а й на зовсім маленьких діток. Вартість такого вбрання в середньому 200 гривень за дитячий кожушок, за дорослий – 300-450 гривень. Вироблені вони з овечої вовни, а дитячий кожушок ззовні – синтетичний.

Також тут є іграшки-подушки від 200 гривень, навушники із овечою шерстю зсередини по 180 гривень. Є тут і пледи та ковдри з овечої шерсті (від 1 тисячі гривень), та навіть шкірка овечки (1 тисяча гривень).


Наступна «тепла» ятка  – під керівництвом Михайла. Окрім пледів та овечих шкір, які приблизно в ту ж ціну, як і у попередній локації, тут є  справжні карпатські вітамінні чаї (по 30 гривень) та «пояси з собачої шерсті» (100 гривень). Сам Михайло – в одному з таких поясів, запевняє, що такі речі неймовірно теплі.

 

Також тут пропонуються теплі шкарпетки, а ще – навушники із хутром кролика – по 200 гривень. Їх, каже Михайло, купують часто – такі речі досі у моді.

А ще Михайло пропонує спеціальну накидку на водійське сидіння – із овечої шкіри (за 1 300 гривень).

  • Ці речі – дуже гарної якості, головне – прати їх у теплій воді, тоді вони служитимуть дуже довго, – каже продавець.

Та найпопулярнішим товаром на цій локації є шкарпетки із овечим пухом всередині та спеціальною підошвою проти ковзання – за такі потрібно сплатити від 120 гривень.


Наступна ятка – із безліччю керамічних сувенірів. Продавчиня розповідає, що тут можна сформувати справжній подарунковий набір.

 

Джезви з білої глини для приготування кави (від 130 гривень), святкові чашки ( середньому 100 гривень). А ще тут можна придбати сувенірних янголят (від 40 гривень), тарілочки, дзвоники (від 90 гривень), керамічні підвіски.

Окремо варто відзначити янголят, які за словами продавчині, виготовлені батьками українського музиканта Андрія Кузьменка – Скрябіна.

Також тут – безліч красивих та корисних дрібничок, серед яких найпопулярніші – чашки та дзвоники.

 


У наступній ятці можна придбати… ложки з нержавійки із іменами та унікальні стаканчики. Ціни стартують від 70 гривень за найменшу ложечку та до 150 за велику ложку із позолотою.

Продавець Валерій каже, що такі незвичайні подарунки користуються популярністю, хоча й не у таку погоду, як сьогодні.

  • Найбільш популярне ім’я – Наталя, але ми робимо під замовлення, якщо ім’я дуже рідкісне. А так у асортименті є навіть Ян, Мирослав.

Що стосується стаканчиків, які виготовляються у Запоріжжі – вони дорожчі: від 1 200 гривень. Валерій пояснює, що один з них – мельхіоровий, а інший – мідний. Відтак ними цікавляться, але поки не придбали у Вінниці жодного.


Наступна ятка – із ароматним натуральним милом та парфумами. Продавець каже, що такі вироби у якості подарунків сподобаються будь-кому, до того ж вони доступні та просто красиві. 

Окремої уваги вартують ароматичні свічки (110 гривень) та медові свічки зі справжніх бджолиних стільників та із полинню (55 гривень). Останні, запевнив продавець, здатні не тільки дарувати оселі приємний медовий аромат, а й проганяти всю негативну енергію.

Найчастіше купують саме мило – ціни стартують від 55 гривень за 100 грам, та «бомбочки» для ванн – по 25 гривень. Вартість парфумів (за 10 міліграм) – 150 гривень.


А ось у наступній ятці можна придбати унікальну сумку ручної роботи зі шкіри. Щоправда, ці речі виявились найдорожчими на ярмарку. Так, найменша сумочка стартує від 1 300 гривень, найдорожча – 3 тисячі.

До речі, продавець Іван виготовляє їх разом зі своєю дружиною Ларисою.

  • На виготовлення такого витвору мистецтва йде від одного до трьох днів, – говорить Іван. – Вони дуже якісні, адже шкіра тримає свій первозданний вигляд дуже довго. До того ж, ці гравюри унікальні, красиві, ручки також шкіряні і не витиратимуться із часом. А для чоловіків – більш класичні чорні сумки.

Також тут – шкіряні браслетики: із символами (зокрема рунами) і без. Ціни стартують від 50 до 200 гривень (залежно від ширини браслету та складності гравіювання).

Також тут – унікальні свічки ручної роботи вартістю від 35 до 300 гривень, залежно від розмірів та складності роботи. Їх виробляють, до речі, на Вінниччині.

   


Йдемо далі. Звертаємо увагу на велику кількість виробів з глини. Яткою із кухонним приладдям «завідує» пані Світлана. Середня вартість глечиків найпопулярніших, середніх розмірів – від 100 гривень, макітри – від 100 гривень.

 

Також часто купують глиняних сувенірних «собачок» (від 10 гривень) та скарбнички (від 60 гривень). А у якості подарунку часто обирають керамічні вазочки, ціни на які стартують від 150 гривень за метровий виріб.

 

Ще продавчиня радить до свят купувати обереги (вони вартують від 40 гривень до 100), якісні джезви ручної роботи від 60 гривень. Також доволі незвичним подарунком може стати кошик для фруктів – також керамічна. Його ціна – 120 гривень.


Солодощі

Наступна ятка – із солодощами від приватної вінницької кондитерської. Найпопулярнішими тут є капкейки та «макаруни» (французька випічка на основі мигдального борошна та з шоколадною начинкою). Виглядають усі тістечка, тортики та карамельки надзвичайно апетитно. Ціни – від 15 гривень.

 

  • А ось це – «кейкпопс», раніше це називалося тістечком «картопля». Та насправді, це осучаснена версія, до того ж виглядає, як вже готовий міні-подаруночок. Коштує 15 гривень, – пояснює продавець Ярослав, який до речі єдиний пригости змерзлих журналістів.

Кейкпопс

Також є тістечко «Шу» – солодке та надзвичайно хрустке, класичні карамельки, та у дивних квадратних коробочках – шоколадне кремю, карамелізований банан. Ціни стартують від 20 гривень, подарункові набори можна сформувати вартістю від 100 гривень.

Наприклад, стільки вартуватиме упаковка із десятком різнокольорових зефірок (на основі натурального пюре, зі смородиною, яблуком та вишнею).


Ще на Ярмарку можна придбати – у якості подарунку та для себе – солодощі із натуральними барвниками та ароматизаторами. Вартість – від 5 до 25 гривень. Їх виготовляє ще з 1999 року Черкаська фабрика – до речі, часто на експорт.

  • Смаки усі різні, як і вигляд – каже продавець солодощів В’ячеслав. – Популярні зараз кавунчики, а із новорічного – Сніговики та Діди Морози – свято все ж.

 

Продавець також розповів, що ці солодощі виготовлені із карамелі, що тягнеться, а не із вареної. «Ось скуштуйте і побачите різницю».


Окрім цього, на Ярмарку можна придбати яблука та дольки апельсину. Втім, не звичайні, а у шоколаді, у глазурі та карамелізовані.

 

Ціни на яблучка та апельсини стартують від 30 гривень. До яблук продавчиня пропонує гарячий чай (від 20 гривень) та глінтвейн (35 гривень).


Гаряча їжа

Також ті покупці, які зголодніли – можуть скуштувати вареників із різними начинками – ціни стартують від 25 гривень. З капустою, картоплею, лівером, грибами.

   

Також продавчиня пропонує ковбаски, глінтвейни (із корицею, з апельсином) на основі червоного вина та з прянощами.


Наступна ятка – із шашликом. Привітний та усміхнений продавець Валерій, який саме нанизує свинину на шампур, говорить, що ця страва популярна за будь-якої погоди.

  • Шашлик – це класика. Коштує 40 гривень за 100 грам. Сьогодні вже пару тонн купили, а до шашлику можна собі глінтвейну взяти, чи мінералочки – кому як краще.

Йдемо трохи далі – до глінтвейнів. Продавчиня Світлана каже, що саме у неї – найкращий вибір цього зігріваючого напою.

 

  • У нас три види глінтвейну: на білому вині із додаванням ананасу, класичний угорський на червоному вині із апельсином та ще ягідний – також на основі червоного вина. В усі напої додаються сім видів натуральних спецій. Які – не розкажу, комерційна таємниця, – усміхається та запевняє, що такі напої сподобаються будь-кому.

Вартість глінтвейну: 200 мл – 20 гривень, 250 мл – 25 гривень, 350 мл – 35 гривень. Також тут можна придбати бургери – класичні та незвичайні – наприклад «еко» чи «афробургери» (від 60 гривень).

Та окрім глінтвейну продавчиня радить скуштувати шашлик – класичний (телятина та свинина) та спеціальний, за старовинним домашнім рецептом (100 грам – 35 гривень). Майонез, до речі, тут також домашнього виробництва. Саме глінтвейн та м’ясо називає найпопулярнішими стравами.


Йдемо далі – у наступній ятці нам пропонують… мідії та рапани. «Чорноморські мідії, виловлені прямо з нашого моря, привезені поштою прямо нам – ми їх вже тут чистимо та готуємо» – одразу розповідають про свій товар продавчині Тетяна і Діана.

Смажать морепродукти у маринаді на відкритому вогні у казані із додаванням білого вина, імбирю, соєвого соусу та часнику. Рапани привезені з Одеської області – їх смажать також в маринаді, тільки на мангалі.

  • Рапани часто беруть, це частинка моря фактично, серед зими. Одна шпажка морепродуктів (4-5 штучок) коштує 40 гривень. А ще в нас є час з натуральної обліпихи (250 мл – 15 гривень): можна з лимончиком, спеціями.

Також тут є глінтвейни (250 мл – 25 гривень).


Трохи далі – ятка із Польською кухнею. Тут можна скуштувати «гофру», «пайду», «журек» (від 25 гривень за порцію).

  • «Гофри» – це бельгійські вафлі, вони подаються із вершковим мусом та з фруктами, – пояснює дивні назви продавчиня Олена. – «Журек» – польський білий суп з ковбасою, яйцем, закваскою та сметаною, а «пайда» – баки на запеченому хлібі з цибулькою та огірками.

Втім, каже пані, популярніше все ж більш знайомий шашлик: зі свинини – 33 гривні за 100 грам, курячий – 28 гривень. З напоїв тут вам запропонують два види глінтвейну: фруктовий (апельсини+мандарини+сухофрукти+мед) та імбирно-лимонний (по 20-25 гривень).


Фото Андрія Завертаного

Читайте також: Концерт С.К.А.Й. та Food Weekend: Вінниця гулятиме на зимові свята майже місяць. ПОВНА ПРОГРАМА

Допомогти ближнім – легко: хто і кому збирає у Вінниці благодійну допомогу напередодні свят. ОГЛЯД

Позначки: , , , , , , , , , , , ,

Автор: Юлія Плахтій

Журналіст

Поділитись публікацією