× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

Етнічні, нові та химерні: чайні напої у Вінниці, які можуть вас здивувати. ОГЛЯД

— У нас завжди пора чаю, нам навіть ніколи помити посуд.
— Виходить, ви просто пересуваєтесь по колу, чи не так? – спитала Аліса.
—Достеменно так, – відповів Капелюшник. – Вип’ємо чашку і пересідаємо до другої.
Льюїс Керрол, “Аліса в Країні Чудес”

Чорний, зелений, фруктовий – три найчастіші позиції в чайному меню більшості закладів Вінниці. Зрідка можна зустріти «каркадешечку», обліпиховий чи трав’яний чай. Проте світ чайних смаків нашого міста може вас здивувати. Ба більше – шокувати.

Цей матеріал має виключно просвітницький характер. Список закладів, де можна купити той чи інший чай не є вичерпним, а смак кожного напою є індивідуальним для кожної людини. До Вашої уваги підбір чайних напоїв, котрі варто спробувати як мінімум один раз у житті.

  

Матча

Дуууже зелений чай

У деяких кав’ярнях цей напій називають ще матча-лате, але з класичним лате цей чайний продукт не має нічого спільного, крім хіба великої кількості антиоксидантів та молока. Матча – це японсько-китайський чайний напій, що робиться на молоці і є неймовірно корисним. Колір готового матча є світло-зеленим та непрозорим, що робить його вигляд дійсно унікальним.

Неповторний у цього напою також смак: не зважаючи на те, що матча робиться зі спеціально вирощеного меленого чайного листя, його присмак асоціюється з чимось морським. Найближчими за смаком до цього чаю, як не дивно, є кероб та какао.

Де і за скільки: «Чорна Кішка. Білий Кіт» (40 грн), «Black in Cup» (від 35 грн), «Весна Coffee bar» (35 грн), «TEAHOUSE» (20 грн)

Мате

Вжух! І ти в Аргентині…

Мате “Сициліано”

Багатьом доводилось бачити мате у програмах про подорожі, і це один з тих «заморських» напоїв, які хочеться спробувати щонайменше за спосіб подачі. Традиційно мате подається в калебасі (чаші, зробленій з гарбуза), зі спеціальною металевою трубочкою – бомбілією. Тому переплутати цей напій з іншими неможливо. Але якщо знайти у Вінниці заклад із автентичною заваркою мате з листя парагвайського падубу ще можна, то випити мате з калебасу майже неможливо.

Проте тут є свої тонкощі – нам довелося довго чекати, поки мате в калебасі вистигне. Адже в цю тару напою вміщається досить багато, а охолоджується він повільно. Смак цього напою є досить близьким до сортів зеленого чаю, але з маленькими унікальними нотками, які важко з чимось асоціювати.

Де і за скільки: «Масай Мара» (60 грн; в калебасі), «TEAHOUSE» (25 грн; без калебасу), «Black in Cup» (20 грн; без калебасу)

Масала

Для любителів молока та солодощів

Повна протилежність мате. Приносять цей напій у звичайному посуді, але унікальність цього напою ви помітите вже на вигляд. Так, заглянувши всередину посудини, ви побачите чай молочно-кремового кольору, який згодом стане ще темнішим. Пікантності масалі, крім молочної основи, додають паличка кориці, гвоздика, імбир, кардамон та чорний перець горошком. Але навіть при таких інгредієнтах такий напій зазвичай п’ється солодким.

Вже після першого ковтка розумієш: ось він – рай для любителів солодких напоїв. Адже крім того, що чай сам по собі солодкуватий, він ще й подається з медом та цукром. На смак масала досить м’який та приємний.

Де і за скільки: «Масай Мара» (60 грн), «Garden. Coffee and tea» (27 грн)

Чай з попкорном

«Ти увесь з’їв? Міг би й мені залишити…»

Так, це чай з попкорном. Ні, не з кукурудзяним – з рисовим.

Генмайтя – напій, який заварка якого складається з двох компонентів – японського зеленого чаю та обсмаженого повітряного рису. Більшість рисових зерен після обсмаження залишаються закритими, але деякі «вибухають» і стають попкорном. В процесі чаювання можна їсти всі рисові зерна – вони досить солодкі та смачні.

Смак чаю дійсно неповторний – рис грає ключову роль, залишаючи солодкий присмак навіть після закінчення пиття/доїдання рисових зерен. Хоча смак чаю подобається не всім: як заявила одна з відвідувачок, яка скуштувала генмайтя, «найбільше сподобалося їсти попкорн».

Де і за скільки: «Black in Cup» (20 грн), «TEAHOUSE» (25 грн)

«Копчений» чай

Запах зробить вас голодним

Цей напій здатен шокувати будь-кого, хто його раніше не куштував. В першу чергу через запах чорносливу чи сиру-косички, які одразу приходять в уяву, коли бариста відкриває кришку ємності з заваркою. Причина запаху, як зазначає Олена Тополь, ведуча чайних церемоній, у способі приготування такого чаю.

Найпопулярніший червоний чай, лапсанг сушонг, після збору сушать на сонці, скручують та ферментують, а потім на протязі 6 – 8 годин просмажують над вогнищем з китайської ялини. Вогнище спеціальне, майже без диму – зазначає пані Олена.

Проте «копченість» передається не лише запаху – смак також чимось нагадує сир-косичку. Важко такий напій уявити складовою десерту, зате він може доповнити смак основної страви.  З часом, вже після чаювання, з’являється нотка чорносливу.

Де і за скільки:«TEAHOUSE» (25 грн)

«Альтернативний» чай

А довго ще треба чекати?

Вибір цінителів більш стандартних сортів чаю. Як і кавова «альтернатива», це більше про спосіб приготування, а не про заварку. Чайну альтернативу зазвичай використовують для розкриття ноток саме високоякісних сортів чаїв. До виключно чайної «альтернативи» належить дріппер, проте можна піти й далі у дегустації чаїв.

“Золотий фуцзянь” у дріппері

Рух баристики – це завжди експерименти. Для альтернативного заварювання чаю також можна використовувати пуровер, аеропрес, кемекс та сифон [способи кавової “альтернативи” – прим.авт.] – розповіла нам бариста Катерина Іванова.

Для того, щоб насолодитися чаєм з дріпперу, треба бути досить терплячим. Після закипання води необхідно «промити» заварку. Потім треба в дріппері (спеціальній ємності, від якого і пішла назва способу приготування) настояти чай точну кількість часу, в залежності від сорту листя, і врешті-решт вилити вміст у чайник для розливу.

Але й це ще не все – чайник потрібно поставити на відкритий вогонь для підтримання стабільної температури напою і тільки тоді варто наливати собі у філіжанку готовий чай, який не буде вистигати. Перевагами дріпперу можна назвати можливість по-новому відчути багатогранність смаку високоякісних сортів чаю, а заразом отримати естетичне задоволення.

Розливають чай в посуд, який за формою нагадує бокали для коньяку. Як пояснила бариста, саме така форма бокалів обрана для кращої аерації чаю, тобто його насичення киснем.

Де і за скільки: «Garden. Coffee and tea» (35 грн + вартість чаю) 

Чар-зілля

Де буряк?

Перше, що привертає увагу в цьому напої, це назва. “То щось українське” – каже підсвідомість, а очі вже знаходять цьому підтвердження у списку інгредієнтів. Якщо вірити меню, до складу чар-зілля входять скоринки шипшини, листя ожини та перцевої м’яти, шматочки яблука, пелюстки троянди та навіть шматочки буряка. Виходить фруктово-ягідно-овочевий мікс, від  дегустації якого й не знаєш чого очікувати.

Смак напою, в порівнянні із більшістю зелених та чорних чаїв, які ми скуштували, є дуже м’яким та трохи солодкуватим. Щоправда, настоюється чай досить повільно, а тому перед споживанням варто трохи почекати. У заварці, щоправда на додаток то перелічених складових, виявилися ще й полуниця. Натомість, буряк ідентифікувати не вдалося =).

Де і за скільки: Бібліотека (від 25 грн)

Фото Марини Сербінович

Якщо слова кероб, пуровер, кемекс чи сифон вам незнайомі, просто подивіться наш огляд незвичних кавових напоїв і будете знати ще більше рідкісних снів та напоїв.

Читайте також: Кавові напої, які можуть вас здивувати у Вінниці. ОГЛЯД

 

 

 

Автор: В'ячеслав Луцков

Поділитись публікацією
Вгору