Вінницю хочуть перетворити на “Мекку гастрономічного туризму”: набирають гастро-гідів та створюють маршрути

Вінничани розпочали ініціативу, якою прагнуть перетворити Вінниччину на ще одну українську “Мекку” гастрономічного туризму. Вже навесні в області планують відкрити майже два десятки маршрутів, на яких туристи зможуть посмакувати автентичними стравами Поділля. 

Ідею проекту сьогодні, 1 серпня, презентувала вінничанка Олена Павлова разом зі своїми колегами. За словами організаторів, основною метою проекту “Гастро-гід Вінниччина” є пошук автентичних подільських страв, рецептів, способів приготування продуктів, що вирощуються на теренах Вінницької області.

  • Цей проект буде представляти ту частину Вінниччини, яку ми всі знаємо та любимо з дитинства, але яка сьогодні ще дуже мало представлена. Туристи ще не знають, наскільки смачна та різноманітна кухня нашого регіону, – розповідає Олена Павлова. – Це допоможе розкрити потенціал Вінницької області, як “регіону смаків” і досить великої кількості “заміксованих” культур, які дали поштовх для розвитку Подільської кухні.

Вінницьке сало або Як брацлавський воєвода сам собі свиню підклав

Організатори зауважили, що при розробці гастро-маршрутів робитимуть акцент не на ресторанах, а на приватних садибах, де мешканці вирощують унікальні рослини або зберегли старовинні родинні рецепти та готові поділитися стравами із потенційними туристами.

Вінницька битва вареників: Бершадщина VS Тепличчина

  • Які вміють готувати, як колись готували їх бабусі та прабабусі і ми мусимо зберегти ці старовинні рецепти та донести їх не лише до наших гостей, а й до наших дітей. Це різні способи приготування настоянок та наливок – це ж ціла культура, яку ми втрачаємо, тому що купуємо дешеве пиво замість того, щоб культивувати культуру споживання. А там де є культура споживання – там немає алкоголізму, – зауважує Олена Павлова.

Підтримку вінничанці висловили у департаменті  міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА. Заступник директора департаменту Василь Головченко зазначив, що наразі за кордоном гастрономічні тури часто є візитівками певних країн і сподівається, що й наша область розпочне свій рух у напрямку гастро-туризму.

Весняні пестощі: борщ із черемші, пиріжки з левурдою та стейк з цвітної капусти

Відсьогодні оголошено набір з підготовки 20-ти гастро-гідів, яких навчатимуть історії Подільської кухні та її різноманіттю. Крім того, Олена Павлова зазначила, що можна також зробити унікальний гастрономічний тур за творами Михайла Стельмаха.

Бухти, які не бухти, і голендри, які не голанці: чеські рецепти Поділля

  • Якщо прочитати його твори, то знайдемо багато втрачених речей, які ми колись сіяли, вирощували та споживали, але забули та втратили. Це, фактично, розширення спектру страв, які ми можемо споживати і які будуть корисними. Крім того, коли ми купуємо суші, піцу, пасту та культивуємо культуру споживання страв інших країн, то чию країну ви годуєте і за чий товар сплачуєте кошти? Тому такий туризм має ще й важливу економічну складову, тому що допомагає вижити маленьким крафтовим виробництвам будь-чого: виготовлення лавандового меду, малинових закруток тощо.

Шалтибарщай та подільський полугрош: литовські смаки Вінниці

Для журналістів організатори проекту підготували “смачну презентацію”, аби можна було пересвідчитись у різноманітті кухні нашого регіону. Окрім традиційних сала, картоплі по-уланівськи, кров’янки та помідорів із часником, кулінари також здивували салатом з сирого буряка, сиру та соусу з меду, бальзамічного уксусу та олії, які приготували одразу на презентації. Також були смажені у яйці баклажани, бринза, м’ятно-огірково-сметанний соус та деякі інші продукти.

  • Це той мінімум, який ми показали вам, щоб ви пересвідчились, наскільки цікавою є наша кухня і які речі можна приготувати з наших продуктів, – розповіла співорганізаторка та рестораторка Інна Кривешко.

Подавати свої кандидатури бажаючі можуть протягом двох місяців на сторінці у мережі Facebook. Як зазначила Олена Павлова, поза конкурсом можуть пройти люди з інвалідністю, для яких навчання буде безкоштовним. Однак те, як відбудеться сам конкурс на майбутніх гастро-гідів організатори вирішать у найближчий час.

Окрім 20 гідів, буде розроблено 15-20 тематичних гастро-турів Вінниччиною. Навчання гідів триватиме близько півроку і запустити його збираються до початку наступного туристичного сезону, що традиційно співпадає із почтаком роботи фонтану Рошен у квітні.

Фото Андрія Завертаного

Позначки: , , , , , , , , ,

Автор: Дар'я Гоц

Поділитись публікацією
  • Оля Гуледза

    Гарна ідея! Туризм потрібно розвивати у всіх областях – Україна бо багата! Презентація апетитна, хочеться продегустувати усі страви 🙂 Крім салату з буряка… руки в рукавичках, а над тарілкою – розхристана зачіска кухаря. Пробачте, але волосся бажано було хоча б зв’язати в хвостик.