Вінницька битва вареників: Бершадщина VS Тепличчина

Якщо вам колись пощастить, і ви доїдете битими шляхами до двох найхлібосольніших районів Вінниччини – одразу попереджаю: не втручайтесь у стару, як світ війну за те, хто ж все-таки правильно готує варенкики з солоним сиром – бершадські чи теплицькі господині.

Але, друзі мої, ваші спроби «не втручатись» усе одно в кращому разі завершаться гикавкою від переїдання, в гіршому – на вас випустять усіх знайомих та сусідських господинь, які готові будуть ще тижнями доводити правильність заправки вареників саме за їхніми рецептами.

vareniki-s-kartoshkoj

Вареники – традиційна страва Поділля, але не лише традиційна, а й обрядова. На Масляну, щоб кататися як сир у маслі цілий рік, їли наші предки вареники із сиром. Із солодким — политі сметанкою, із солоним — зі шкварками та цибулькою.

  • — Ти диви, доню, — приказує кухарка з Бершадщини, — накладаючи мені в тарілку великі, пишні вареники, що виблискують боками, вимащеними у запашній поливці. – Шкварка має бути м’ясиста, велика, а цибулька ледь засмажена, золотава. Зі свіжої почеревини виходять найсмачніші шкварочки. А головне – м’ясні.

Я куштую і знаю, що через дві-три години так само буду хитати головою у тітки Софії, з Соболівки, що на Тепличчині, хитати головою на знак згоди та куштувати маленькі, акуратні варенички з солоним, таким соковитим сиром та притрушені витопленими до хрусту шкварочками. Хрустіти, й погоджуватись, слухаючи співочий голос тітки Софії, погоджуватись як так само нещодавно погоджувалась на Бершадщині.

10627_vareniki-so-shkvarkami

Я не знаю, можливо колись між хазяйками цих районів влаштують кулінарний двобій і імениті кухарі та дегустатори таки визначать, чиї вареники найсмачніші, а рецепт — правильніший. Я ж готова просто насолоджуватись обома варіаціями на тему вареників зі шкварками та солоним сиром.

Отож, тісто

Тісто замішується легке і м’яке, але найпростіше, на сироватці.
борошно, сироватка, дрібка солі.

Начинка:

Домашній сир, не жирний, яйце, дрібка солі.

А далі: смажаться на несильному вогні невеликі шкварочки зі свіжого сала без м’яса до рум’яного хрусту, додаються сіль та перець за смаком (Теплицький варіант).

Або: великі кубики з сала з м’ясом, бажано — підчеревина – смажиться з великою кількістю цибулі на пательні до світло-золотавого кольору, соляться, додається перець за смаком (Берщадський варіант).

Гарячі, щойно вийняті із окропу, вареники у керамічному полумиску заправляються гарячими шкварочками… і спробуйте тут вгадайте, чий варіант смачніше!

Позначки: , , , , ,

Автор: Олена Павлова

Фуд-блогер

Поділитись публікацією