Весняні пестощі: борщ із черемші, пиріжки з левурдою та стейк з цвітної капусти

Весна: попід крамницями, на зупинках та на базарчиках з’явилась перша зелень. Насичена вітамінами по самі кінчики тугого запашного листя. 

І зараз можна не лише підтримати невтомних вітчизняних товарозаготівельниць-бабусь, що удосвіта йдуть до лісу і серед пожухлого листя вишукують вітамінні бомби весни, але й покращити своє здоров’я та наповнити організм мікроелементами та вітамінами після довгої зими.

Сезон черемші, молодої кропиви, снітки, салату з кульбабки, зелених смузі на основі молодих паростків чого завгодно – від бруньок до корінців.

Ми ж будемо ділитися рецептами  зеленого борщу з черемші та шпинату, стейку з цвітної капусти з черемшевим песто та пиріжків з черемшею та сиром.

Отож, черемша, або левурда, або ведмежий часник – надзвичайно корисна рослинка, бо фітонцидами, що містить її листя, вбиває навіть туберкульозну паличку.  Вживати її можна у вигляді салату, найпростіші рецепти відомі нам з дитинства, яйце, листі черемші, сметанка або олія, до речі, дуже пасує до черемші заправка з соєвого соусу та лимонного соку. Але то вже подільсько-китайська суміш виходить)

 

А от зелений борщ – суто наша страва.

Варимо основу – бульйон з курки, або з свинини,  туди додати покришену  цибулину, пів кореня селери, корінь петрушки.

Далі порізати кубиками картоплю, а  коли вона зварилась – кинути шпинат заморожений, дві жмені і один пучечок черемші, все порізане не дуже дрібно, і проварити ще 5 хв.

Витягнути з борщу м’ясо, дати трохи охолонути.   Перебити на блендері,  або перетерти крізь сито, додати сметану, викласти у тарілку шматочки м’яса. Залити перетертим супом,  здобрити вареним  яйцем, можна додати шматочок масла вершкового.

 

Пиріжки з левурдою та сиром

Купити готове тісто, дріжджове, заморожене. Дати йому трохи відпочити та підійти, розкатати, сформувати чотирикутні конвертики.

Приготувати начинку, тертий твердий сир, розморожений та трохи підсушений шпинат, нарізану левурду. Скріпити конвертики, змастити яйцем, дати підійти, поставити у духовку та випікати при температурі 180-200 градусів 20-2 хв.

 

Стейк з цвітної капусти та соус песто з черемші та волоського горіха

Насправді готувати цю страву простіше, ніж вимовляти її назву.  Беремо качан капусти, вирізаємо з середини гарний шмат на стейк, завширшки см 2, і такий, щоб на долоню чоловічу за розміром був подібний.

Трохи його відварюємо у кип’ятку з сіллю. Підсушуємо та смажимо на олії. Поки стек рум’яниться, а це відбувається дуже швидко – готуємо песто. Черемшу (половину пучка), очищену від білого бадиллячка вкладаємо у блендер, туди ж дві-три гілочки петрушки, жменю волоських горіхів, підсмажених на пательні, сіль, перець, дві столові ложки олії.

Все це до однорідної маси перебиваємо та поливаємо готовий стейк. Поживно, смачно, корисно.

Смачної вам весни!

Позначки: , , , , , , , , , , , , , ,

Автор: Олена Павлова

Фуд-блогер

Поділитись публікацією