Морозиво з перцем: гурт Kadnay став «десертом» першого Vinnytsia Food Weekend

На першому вінницькому фестивалі вуличної їжі не обійшлося і без музики. Хедлайнери музичної сцени гурт Kadnay змусили танцювати майже всіх, хто прийшов на фестиваль. 

Незважаючи на прохолодну погоду, біля головної сцени Vinnytsia Food weekend зібралося декілька сотень людей, щоб послухати нову українську музику. Без жодної затримки  гурт Kadnay зявився на сцені та з перших хвилин зумів розігріти публіку завдяки шаленим ритмам клавіш, гітар та барабанів.

Їх називають одним із найяскравіших відкриттів нової української сцени. Діма Каднай та Філ Коляденко на початку року викликали неабиякий резонанс серед українських слухачів, підкоривши їх своїм виступом у відбірковому турі національного відбору на Євробачення з хітом “Freedom In My Mind”. Тоді вони грали двоє, а цього разу до них приєднався ще басист Денис Коркін.

Кожен учасник гурту мультиінструменталіст, тому впродовж концерту вони грали щонайменше на двох інструментах, додаючи кожній композиції оригінального звучання.

  • Нам безмежно приємно бути сьогодні тут. У вас неймовірна атмосфера, дуже красиве місто, чудові люди. Ми зіграємо для вас буквально декілька пісень, – сказав зі сцени Дмитро Кадная, на що глядачі відповіли «да ладно».

У холодну погоду Дмитро потурбувався про своїх колег та виніс на сцену теплий чай.

У цього гурту є все, що складається у гарну картину сучасної української музики — якісне, європейське звучання, глибокі, але в той же час абсолютно доступні тексти пісень, чуттєві та сильні вокальні партії та, звичайно, безпосередня харизма учасників, яка не залишила байдужими навіть старше покоління.

Вже після третьої-четвертої композиції в перших рядах біля сцени не стояв ніхто — абсолютно всі танцювали, а деякі навіть знімали одяг.

Від шалених та ритмічних композиції вони переходили до більш ліричних, проникливості яким додавав вокал Філа Коляденка. В той момент здавалося, що навіть фонтан поруч шумить тихіше.

Вінничани одні із перших почули свіжу композицію гурту із нового україномовного альбому «Відчуваю» та навіть підспівували виконавцям буквально з перших акордів.

Загалом виступ гурту можна назвати легким та приємним ударом електричного струму, котрий передається від музикантів до слухачів.

Vежі вдалося декілька хвилин поспілкуватися із Дмитром та Філом після виступу та дізнатися наскільки важливо учасникам гурту бути мультиінтрументалістами, як змінилося їх музичне життя після Євробачення, чому новий альбом україномовний та з якою їжою можна порівняти Kadnay.

Гурт KADNAY існує з 2012 року, у грудні 2014 року музиканти презентували свій дебютний, одноіменний альбом, офіційний реліз якого відбувся 16 грудня та відзначився великим шоу та туром містами України. Влітку минулого року артисти закінчили роботу над другою платівкою – «23FLOOR». До виходу платівок KADNAY також презентували відео-трилогію на ключові сингли з EP, яка викликала великий резонанс у ЗМІ та бурю позитивних розмов і відгуків серед фанів колективу. 3-го листопада у київському клубі Sentrum відбудеться презентація нового україномовного альбому гурту «Відчуваю».

Позаяк з кожним роком та альбомом гурт росте та шукає нове звучання, не обходиться і без поповнень. Дмитро Каднай розповідає, що кожен прихід та покидання колективу, для гурту дуже важкий та болючий процес, адже знайти мультиінструменталістів не так просто, а це одна із «фішок».

  • В нас багато дуже партій, які для того, щоб зіграти вчотирьох, потрібно обовязково володіти декількома інструментами. По-перше, нам це дуже цікаво і допомагає на студії під час записів. А по-друге, це дуже крутий елемент шоу, це нам дуже допомагає на студії, записати ударні та бас-гітари.
  • Коли хтось приходить або йде з гурту, для мене особисто дуже стресово, бо ми довго готуємо людину, а коли знаходимо, довго налагоджуємо якісь дружні та професійні стосунки, вводимо в матеріал, намагаємося якось направити, щоб це звучало так, як нам хочеться, а коли неочікувано людина покидає колектив це дуже боляче, – говорить Дмитро.

Музикант зазначає, що процес введення нових людей в гурт доволі довгий. На Vinnytsia Food Weekend Kadnay грали не повним складом, а саме без барабанщика Віталія Ходзінського. Нове обличчя, котре помітили вінничани — це Денис Коркін. Дмитро розповідає, що саме Віталій довгий період говорив Філу про те, що у нього є друг, який дуже класно грає на бас-гітарі.

  • Ми вирішили його спробувати і буквально з перших репетицій закохалися у його чарівність, – додає Дмитро.

«Євробачення для нас було експериментом»

Саме після національного відбору «Євробачення-2017» про гурт дізналося ширше коло слухачів. Ще тоді, вони стали фаворитами серед журі, які відзначили новизну та якість музики Кadnay. Для хлопців це ж було авантюрою.

  • Не можу сказати, що ми за рік планували брати участь у цьому відборі. За місяць-два до Євробачення з‘явилося бажання стати частиною цього музичного свята. Так вийшло, що народилася пісня і нам це стало цікаво, – розповідає Діма.

  • Відчуття експерименту продовжувалося буквально до перших генеральних репетицій за тиждень до виходу в ефір. Важко було зрозуміти і уявити важливість для нас цього всього, але це було настільки здорово, що кожен артист представляє свою пісню і свою музику. Це було важливо і було важливо стати частиною цією події, – додає Філ Коляденко.

Відчуття важливості, хвилювання та безпосередня мета з’явилася у Філа вже під час репетицій.

  • Коли ти виходиш на сцену, розумієш важливість цього. Ми почали якось більше викладатися і насправді дуже переживали з приводу фінального виходу.

Після участі в Євробаченні Kadnay запрошували виступати майже на всіх масштабних фестивалях в Україні. Музиканти зазначають, що «телевізор» викликав у слухачів, фестивальників та концертників певну довіру до них та їх музики.

  • Звичайно, був сплеск після Євро. Взагалі це дуже класна платфома, адже там є реальна можливість бути самим собою – в цьому вся ідея цієї музичної події. І там у нас була можливість зіграти те, що ми відчуваємо і зробити так, як ми відчуваємо. Після Євро ми взагалі були шоковані, адже навіть зявлялися якісь петиції, щоб нас повернули, а ми взагалі не очікували такого. Для мене найбільший плюс, що ми змогли цим виступом на Євро звернути увагу людей на ту музику, яку ми робимо, – розповідає Каднай.

Філ додає, що їм приємно привносити щось нове та цікаве в українську музику та відрізнятися хорошим матеріалом.

Про новий україномовний альбом

Для Kadnay, які звикли писати тексти пісень англійською, новий україномовний альбом був справжнім викликом і експериментом. Звичайно, тут одну із ключових ролей зіграли квоти на радіо та бажання розширювати аудиторію.

  • Зявилися квоти і зявилася ідея поставити такий експеримент над собою і досягнути певної цілі. Писати україномовний альбом було дуже важко, бо музику і я, і Діма сприймали англомовну.  Всі тексти ми починали писати на англійській, а потім перекладали на українську, особливо мелодичні партії. Тому для нас це дуже цікаве завдання – це рідна мова, хочеться розширювати аудиторію, хочеться рухатися вперед і показувати якою може бути українська музика, – говорить Коляденко.

Гурт цього року багато подорожував і в Україні і закордоном, тому відзначають, що люди на фестивалях почали більше слухати, а головне сприймати таку музику.

Позаяк гурт виступав на фестивалі вуличної їжі, ми не уникнули питання про те, з якою їжою можна порівняти музику Kadnay.

  • Це щось таке перчене, – сказав Дмитро
  • Це якась суміш всього, має бути гармонія смаку. Хоча, напевно, морозиво – коли весело і спекотно воно оживляє, а коли сумно і хочеться плакати, хочеться також їсти морозиво. Але я так не роблю, – додав Філ.

Якщо підсумувати, то все-таки головним у страві під назвою Kadnay є процес приготування — з душею та розумінням того, що цей смак має запамятатися та змушувати куштувати ще і ще.

Фото Ольги Мірошниченко

 

Позначки: , , , , , , , , , ,

Автор: Марина Однорог

Поділитись публікацією