Борщик із гичкою

Червоненький бурячок, зелененька гичка, Сватай мене козачок, бо я невеличка – співається в українській народній пісні. А влітечку, та з самого ранку так хочеться чогось поживного та легкого.

От і згадала я, що в мене відпочивають у холодильнику три молоденьких бурячки разом із бурячинням, чи, як в народі її називають – гичкою. І теє молоде бадиллячко таке поживне та корисне, що гарні господині ніколи її не викидають, а дають молодим поросяткам та корівкам. Але і у звичайні літні страви воно надзвичайно легко годиться, особливо у молодий борщ.

В українських прислів’ях про гичку кажуть:  «той, хто їсть буряк і гичку, враз молодшає на личку», або в приказках: «добре, як корові після гички». Бурячкова гичка позбавляє головного болю – компреси, загоює рани, рожисті запалення-обгортання, а як страва смакує і в салатах, і в борщах і в пирогах, і в закусках.

А у нас сьогодні молодий (літній) борщ.

Рецепт:

2 молодих бурячка з гичкою

1 солодкий перець

5 молодих бараболин

300 гр свинини

1 цибулина

Пучечок кропу

Сіль, яблучний оцет –  1 ст л, цукор

Молодий часник – 1 великий зубчик

Сметана, олія, вершкове масло

Приготування:

Спочатку варимо основу: м’ясо, півцибулини, зелень селери або петрушки, зелень кропу, дрібка солі.

Кипить на малесенькому вогні десь годинку. Проціджуємо.

В основу викладаємо порізаний бурячок, картоплю, посічену половинку цибулини, перець болгарський, барабольку. Коли закипить, – посолимо та додамо 1 ст. л. яблучного оцету, якщо хтось його не любить – 1 ст. л. лимонного соку. Оскільки я не додаю зажарку в літні супи, то просто вливаю 1 ст.л. олійки, 5-10 гр вершкового масла і секретний інгредієнт моєї бабусі – 0,5 чайної ложки цукру.

Наприкінці приготування ми ріжемо та додаємо бурякову гичку та подрібнений зубчик часнику, доводимо до кипіння і вимикаємо. Як настоїться борщ хвилин з 10 – додаємо зелень кропу.

Перед подачею на стіл заправляємо сметанкою.

І смачно, і легко, і швидко, і корисно.

Позначки: , ,

Автор: Олена Павлова

Фуд-блогер

Поділитись публікацією